.
. poczatek
przepisy
o boczniaku
producent
.

- Boczniaki w sosie cytrynowo-czosnkowym
- Flaki z boczniaków
- Boczniaki panierowane
- Sałatka z cykorii, porów i boczniaków
- Zapiekanka z boczniaków i mięsa
- Tarta grzybowa

Specjalnie dla państwa przygotowaliśmy małą książkę kucharską zawiwerającą przepisy na różnorodne potrawy z boczniaka. Jak widać poniżej boczniaki można nie tylko usmażyć w panierce (chociaż niewątpliwie tak przyrządzone są bardzo smaczne).

Jeśli chciałbyś się podzielić z innymi pomysłem na jakąś nietypową potrawę z boczniaka - możesz przysłać przepis do nas!


Boczniaki w sosie cytrynowo-czosnkowym

    SKŁADNIKI
  • 600 g boczniaków
  • 6 łyżek oleju
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
Olej wymieszać z sokiem z cytryny, zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Odłożyć 2 łyżki. Grzyby umyć, posmarować miksturą przypraw i oleju. Piec na grillu z każdej strony po 3 minuty. Przed końcem smażenie grzyby posmarować jeszcze raz olejem. Podawać z sosem.

do_gory


Flaki z boczniaków .

    SKŁADNIKI
  • 50 dag boczniaków,
  • 4 marchewki, 3 pietruszki, 2 nieduże pory, 2 cebule, średniej wielkości seler,
  • 3 kostki bulionu warzywnego, 2 łyżki oliwy,
  • natka pietruszki, mielona papryka, sól, pieprz,
Jarzyny umyć i obrać. Cebule i pory pokroić w półplasterki i poddusić na oliwie. Resztę warzyw pokroić w wąskie paski, zalać dwoma litrami wody i zagotować. Dodać umyte i pokrojone w paski boczniaki, podduszone cebule i pory oraz bulion. Gotować, aż grzyby będą miękkie. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Na talerzu posypać zupę posiekaną natką.

do_gory


Boczniaki panierowane .

    SKŁADNIKI
  • 800 g boczniaków,
  • 2 jajka, 100 g mąki, 150 g tartej bułki,
  • sól, pieprz, tłuszcz do smażenia
Boczniaki dokładnie opłukać, jeżeli są bardzo duże, to pokroić je na kawałki 6x6cm. Wyrównać brzegi połamanych grzybów. Osuszyć grzyby, układając je blaszkami do dołu. Osuszone grzyby panierować kolejno w mące, jajkach roztrzepanych z 1 łyżką wody i na koniec w tartej bułce. Smażyć grzyby na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, gdy się zrumienią, zmniejszyć ogień i dosmażać jeszcze po 3-4 minuty z obu stron. Zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami puree. W ten sam sposób można przygotować rydze i duże pieczarki.

do_gory


Sałatka z cykorii, porów i boczniaków

    SKŁADNIKI
  • 4 cykorie przekrojone wzdłuż na pół;
  • kilka oczyszczonych boczniaków;
  • 4 młode pory, ok. 25 cm białej części;
  • 2 łyżki oliwy; świeżo mielony pieprz Sos:
  • sok z 1/2 cytryny;
  • łyżeczka paprykowej pasty sambal;
  • łyżka natki pietruszki;
  • łyżeczka musztardy Dijon;
  • 10 łyżek oliwy z oliwek (1/4 szkl.);
  • sól; pieprz; cukier; słodka papryka w proszku
W zakręconym słoiku dokładnie wymieszać wszystkie składniki sosu. * Pory oczyścić i wrzucić na gorącą wodę, gotować, aż zmiękną, ostudzić, zwilżyć oliwą, przekroić w poprzek na trzy części. * Połówki cykorii i boczniaki polać oliwą i posypać pieprzem. * Warzywa układać na gorącym grillu, przypiekać, aby z obu stron powstały brązowe paseczki. * Podawać gorące i skropione sosem.

do_gory


Zapiekanka z boczniaków i mięsa

    SKŁADNIKI
  • 50 dag boczniaków
  • 5 dag masła
  • 25 dag mięsa mielonego
  • 5 łyżek bulionu mięsnego
  • łyżka mąki
  • szklanka mleka
  • łyżeczka curry
  • żółtko
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • łyżka margaryny
  • sól, pieprz
Boczniaki oczyścić, pokroić w cienkie plasterki. W naczyniu stopić 3 dag masła, wrzucić do niego mięso i stale mieszając, przesmażyć. Boczniaki i bulion dodać do mięsa, poddusić razem przez 5 - 10 minut. Na koniec przyprawić do smaku solą i pieprzem.
W małym naczyniu roztopić resztę masła, dodać mąkę i mieszając zasmażyć do chwili, aż nabierze jasnozłotego koloru, po czym dodać mleko i dobrze roztrzepać aby nie potworzyły się grudki. Sos zagotować, po czym doprawić solą i curry. Gotować około 5 minut.
Żółtko rozmącić ze śmietaną, zagęścić sos (nie dopuścić do zagotowania). Formę do zapiekania wysmarować margaryną, włożyć do niej masę mięsno-grzybową, polać sosem i obsypać startym serem.
Tak przygotowaną zapiekankę zapiekać 20 - 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperaturu 200º C.

do_gory


Tarta grzybowa

    SKŁADNIKI
  • zamrożone ciasto francuskie,
  • 40 dkg boczniaków,
  • 20 dkg pieczarek,
  • 2 cebule,
  • 3 lyżki masla, 3 lyzki smietany,
  • tarta bułka, sól, pieprz.
Ciasto rozmrozić, rozwałkować, wyłożyc nim posmarowaną masłem i posypaną bułką tortownicę, formując wysokie brzegi. Lekko zapiec.
Na pozostałym maśle zeszklić posiekaną cebulę, dodać oczyszczone i pokrojone na kawałki pieczarki i boczniaki. Dusic ok. 15 minut.
Posolić, popieprzyć, wymieszać ze śmietaną. Masę grzybową wyłożyć do przestudzonego ciasta. Piec jeszcze ok. 20 minut.

do_gory


 
. helix.max.zg.pl
Strona założona na portalu regionalnym www.konin.lm.pl